Aansnijden

Bij kleine taarten tot 12 personen is aansnijden geen hogere wiskunde, eerst in vieren, dan elk kwart in drieën. En een vierkante taart is helemaal makkelijk! Maar hoe zit dat met ronde taarten voor een groter aantal personen?

Snijd een plak van de zijkant van de taart en laat deze op een snijplank vallen, deze snijd u in een aantal delen. Vervolgens snijd u weer een plak af, van bijvoorbeeld 4cm breed, ook deze laat u op een plank vallen en deze verdeeld u weer in blokken van 4cm.

Zie de foto hiernaast voor een voorbeeld. In dit geval gaat het om een taart van 15cm doorsnee en 10cm hoog, hier halen we op deze manier zeker 9 hele blokken taart uit, plus de randen van onregelmatig formaat.

Goed om te weten, bruidstaart porties zijn vaak net iets kleiner, je wilt immers niet dat mensen al vol zitten voordat het diner begint. De locatie heeft meestal meer dan genoeg ervaring en zal de taarten ook op deze manier aansnijden.

Temperatuur

De meeste van onze taarten kunnen langdurig buiten de koeling blijven, tenzij anders is aangegeven zoals bij deze lemon lavendel cake. Op warme zomerdagen is koelkast wel aan te raden, zodat er zo min mogelijk risico is op smeltende decoratie en vulling.

De ideale temperatuur voor een taart van ons is kamertemperatuur: ongeveer 21°c. Beneden deze temperatuur is de creme wat aan de stevige kant, zeker als hij net uit de koelkast komt. De taart kan dan brokkelen bij aansnijden, vooral als er een zachte cake soort in zit zoals biscuit. De creme gaat smelten bij blootstelling aan hogere temperaturen, bij 25°c merk je dit al doordat de creme heel zacht wordt.

Zomer: haal de taart ongeveer een uur van tevoren uit de koelkast, maar laat de doos er het eerste half uur omheen tegen condensatie.
Winter: Haal de taart minimaal twee uur van tevoren uit de koeling, tenzij het lekker warm in huis is, dan is een uurtje voldoende. Ook nu de doos eromheen laten en pas na een uur verwijderen.

Portie grootte en leftovers bewaren

We gaan bij de meeste taarten uit van porties van 100-150 gram. Dat betekent dat u uit een taart van 1,5 kilo, makkelijk 10 porties kunt halen, maar voor de hele tactische snijder die graag op de calorieën let; 20 stukjes van 75 gram lukt ook.

Portie grootte hangt ook af van het soort taart. Een biscuit basis weegt veel minder dan bijvoorbeeld een rijke chocolade cake van hetzelfde formaat. En de vulling, een opgeklopte banketbakkersroom vulling is lichter (meer lucht) dan bijvoorbeeld een chocolade ganache.

Heeft u over, dan kunt u de overgebleven porties best portioneren en verpakken in huishoudfolie, deze pakketjes in een plastic container in de vriezer bewaren, zo heeft u altijd wat lekkers bij de hand voor bij de koffie.

Kleine porties snijden heeft ook als voordeel dat uw gasten nog een tweede keer kunnen nemen.
Liever niet invriezen? Dan kunt u de taart (aangesneden kant afgedekt en in een doos) nog prima een dag of 3 na ophalen in de koelkast bewaren, eenmaal aangesneden gaat de kwaliteit wel achteruit natuurlijk. Bewaar de taart niet bij sterk ruikende voedingsmiddelen.